Van moeder naar wiskunde docent

Week 4 is ingegaan van het ‘Stay safe – tijdperk’ Voor ons gezin is het nog best te doen. Behalve dat de jongste thuis is van school, en ik mijn coaching online doe, werk ik als POH-GGZ nog gewoon op locatie.

We doen alleen alle consulten per telefoon. Mijn andere gezinsleden werken ook nog buitenshuis, allemaal zo veel mogelijk de veiligheidsregels in acht nemend. 

Maar de meeste gezinnen zitten letterlijk aan huis gekluisterd. Zij komen alleen buiten om boodschappen te doen en – als ze jongere kinderen hebben – om een paar buitenactiviteiten te doen met ze zodat die hun energie ook even kwijt kunnen. Die zitten dus echt 24/7 bij elkaar. Dat kan soms best zwaar zijn en je kunt er nu nét even niet uit om je rust te pakken.

Oudere mensen zitten vaak helemaal aan huis gekluisterd. Zij zien hun kinderen en eventuele kleinkinderen niet meer. Dit wordt uiteraard gedaan om het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken, maar het valt niet mee voor ze. De eenzaamheid is vaak veel groter dan de angst op besmetting.

De ouders met jonge kinderen hebben er ook een extra taak bij gekregen; het helpen met het schoolwerk, wat veel plaatsvindt in een (onbekende) digitale omgeving die door de scholen – overigens heel goed en in zeer korte tijd – is opgezet zodat de lessen van de kinderen toch kunnen doorgaan, ook al is het op een andere manier. Dit valt niet altijd mee. Sowieso is de motivatie van veel kinderen er niet om zo lang thuis met school bezig te zijn. Klassikaal is tenslotte toch heel anders, dus daar moet je als ouder al aan de bak.

En daarbij moeten de ouders ineens gaan uitleggen hoe je breuken vermenigvuldigt…

Het is voor iedereen een rare tijd en het brengt gezinnen in een hele andere positie. Om je heen hoor je dat er creatief wordt omgegaan met de tijd die ze verplicht met elkaar doorbrengen. En dat vind ik super leuk om te horen en te zien. Om iedereen een hart onder de riem te steken heb ik hier een Stay save- activiteiten checklist gedaan. Daar staan wat leuke activiteiten op die je zou kunnen doen als je geen ideeën meer hebt.

En zet vooral al jullie leuke ideeën hieronder in de comments!

Hou je haaks en STAY SAFE!

Deel dit bericht