POH - GGZ

De POH-GGZ (praktijkondersteuner GGZ) ondersteunt de huisarts bij de behandeling van patiënten met psychische klachten zoals piekeren, somberheid, angstklachten of stress/ burn-out. Ook bij rouwverwerking, slaapproblemen en chronisch psychische klachten die (met medicatie) onder controle zijn kun je hulp krijgen van de POH-GGZ. Van probleemverheldering, signalering en screening tot begeleiding en verwijzing.

Jill als POH-GGZ

Jill werkt sinds 2018 als POH-GGZ. In 2020 heeft zij de opleiding voor POH-GGZ succesvol afgerond en werkt sindsdien met veel plezier als zelfstandig POH-GGZ bij diverse huisartsenpraktijken die tijdelijk waarneming nodig hebben. Zij staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister.

Als POH-GGZ is Jill empatisch, non-directief en oplossingsgericht. Zij begeleidt mensen door samen met hen op zoek te gaan naar de mogelijkheden i.p.v de onmogelijkheden, het stukje zelfmanagement, zonder daarbij de dieperliggende emoties te vergeten. Belangrijk vindt zij dat er korte lijntjes zijn met de huisarts en er tijd is om, als het nodig is, even iets te overleggen. Op die manier staat de zorg voor de patiënt centraal.

​ONDERZOEK

Het Trimbos-instituut samen met de Landelijke Vereniging POH-GGZ een meerjarige onderzoek uitgevoerd, bestaande uit verschillende deelonderzoeken. Het blijkt dat de POH-GGZ een echte aanwinst is in de huisartsenpraktijk voor het verlenen van ondersteuning en hulp aan mensen met psychische problemen.

7952e7_6a61f0b57302496b8cf844afe50bf851~mv2