One step can make the difference

Deze quote geldt om mee te starten, in elk geval voor deze trap.

Dit is nl. een foto van onze ‘nieuwe’ trap. Een trap opknappen is niet zomaar een klus, dat kan iedereen zich wel voorstellen. De oude laklaag er af schuren, egaal maken, en dan een aantal keren in de verf, de zijkanten een andere kleur, dus precies werken en als laatste de parketlak erover. Daarbij komt dan nog het praktische stuk; hoe doe je dat met een gezin dat de hele dag in en uit (en ook naar boven!) loopt?? Dus planning was ook nog wel een ding. 

Al maanden zag ik er tegenop. Ik keek naar die trap en dacht: ‘man, wat een klus! Hoe ga ik dat doen? Waar zal ik mee beginnen?’ Etc. Ik heb het dus ook echt maanden uitgesteld omdat ik het niet goed overzag en het alleen als een megaklus zag.

Tot ik op enig moment dacht: als ik nu gewoon ga beginnen met schuren van een aantal treden. En dan daarna plan ik weer een moment om de andere treden te gaan doen. En ik zet er geen eindtijd op. Elke keer als ik tijd heb, plan ik dat in en doe een stukje.

Zo heb ik de klus in kleine, voor mij behapbare, stukjes gehakt. En ja, uiteindelijk ben ik er qua tijdspad ook echt wel maanden mee bezig geweest en hebben we ook nog maanden met een half geverfde trap geleefd. Maar doordat ik zag dat het langzaam toch afkwam, kon ik me daar prima bij neerleggen. En nu is het gewoon af! En hij is prachtig!

Onze trap is natuurlijk een metafoor voor jouw eigen doelen. Soms lijkt iets wat je graag wil, of dat nou op werkgebied of in je privé-leven is, zo groot, onoverzichtelijk en daardoor (te) ver weg. Herken je dat?

Wat er dan meestal gebeurt is dat je het voor je uit blijft schuiven of zelf afschrijft als onhaalbaar. NiET DOEN! ZONDE!

Maak voor jezelf een stappenplan. Verdeel het in hele kleine stappen. En ga deze stappen dan stuk voor stuk uitvoeren. Plan ze in je agenda. Al is het maar een uurtje per keer, dat maakt niet uit. Je werkt er dan wél aan. En als je na een paar weken of maanden terugkijkt ben je superblij dat je er toch aan begonnen bent, want dan is je doel ineens toch een stukje dichterbij.

Wil je weten hoe je een doel in kleinere stapjes hakt, die voor jou haalbaar zijn? Neem dan hier contact met me op of maak een afspraak voor bv. een dagdeelcoaching. We kunnen hier dan over sparren samen en je komt thuis met een duidelijk en haalbaar plan.

Deel dit bericht