Naakt rijden

‘Mam, we gaan volgende week naaktrijden’. ‘Waaaat?’ ‘Volgende week gaan we rijden zonder zadel en zonder hoofdstel’. ‘Oh…zo….Spannend’. ‘Nee joh, mam, superleuk juist’.

Dus vanmorgen ging ik kijken bij het “naaktrijden”. Acht meiden te paard met alleen een touwtje om de hals van de pony. In stap ging het allemaal prima, rustig gangetje, zag er goed uit. Leek me trouwens ook wel eens lekker voor die pony’s om eens zonder bit te rijden, maar dat terzijde. 

Wat verderop in de les gingen ze natuurlijk draven en het was ook de bedoeling dat ze een heel laag sprongetje zouden proberen, als ze wilden. Ook dat ging goed, maar de pony’s voelden soms ook hun vrijheid en gingen dan ineens in galop of bokken. Knappe ruiter die dan nog bleef zitten. Maar het waren dus allemaal knappe ruiters: er viel niemand, ongelofelijk!

En het enige wat ik de hele les bij mijn dochter zag was een lach van oor tot oor, ze genoot met volle teugen van de rit op ‘haar’ pony. Het maakte niet uit wat hij deed.

Ik daarentegen zat bij elke onverwachte bok of galop met een naar gevoel in mijn buik en zweterige handjes. Ik zag ze al 100 keer vallen onder het paard of verkeerd terecht komen…scenario’s….angstgevoelens…. hele a-relaxte les voor mij.☺️

Waarom deze inleiding?

Omdat ik daarmee wil aangeven dat stress voor iedereen anders is. Ik had stress van die les, mijn dochter keek er een week naar uit en vond het fantastisch; zelfde situatie, hele andere reactie. Je kunt het dus nooit met elkaar vergelijken, laat staan een oordeel over vellen.

Wat voor de één een stress situatie is, is dat voor een ander helemaal niet. Hoe komt dat nou?

Dit heeft te maken met je copingmechanisme, dwz hoe ga je om met stress en stressvolle situaties? Welke eigenschappen heb je die je gevoeliger maken voor stress of welke eigenschappen bezit je om op een goede manier stress te pareren?

Een paar voorbeelden van eigenschappen die je gevoeliger maken voor stress:

  • perfectionisme 
  • (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel 
  • moeite met grenzen bewaken en aangeven 

Een paar voorbeelden van eigenschappen waarmee je stress makkelijker aankan:

  • zelfwaarde is niet afhankelijk van prestaties 
  • goed en regelmatig kunnen ontspannen 

Het is natuurlijk niet makkelijk om eigenschappen zomaar te veranderen. Maar bewustwording is al een eerste stap in de goede richting. Daarna kun je er beter op inspelen en gaan inzetten op waar je wél invloed op hebt.

Dit heeft veel te maken met je draaglast en draagkracht. Draaglast is wat de stress veroorzaakt. Hier kun je niet altijd direct wat aan doen, dus is het belangrijk om je draagkracht te vergroten. En dat is heel goed te leren. 

Een paar tips:

  • hulp vragen 
  • goed voor jezelf zorgen 
  • je grenzen aangeven 
  • duidelijke doelen stellen (klein en haalbaar) 

Op die manier zorg je dat het evenwicht beter hersteld wordt.

Wil je hier hulp bij, zodat je leert om je draagkracht te vergroten en je stress te verminderen?

Maak een afspraak of neem voor info/vragen contact met me op. Het wordt tijd dat je de regie over je leven weer terug pakt!

Deel dit bericht