Had ik maar een gebroken been…

Eén van de dingen die ik zelf lastig vond toen ik een burn-out had, was, dat je niets aan me zag. De weken ervoor vonden mensen wel dat ik steeds magerder en bleker was, maar dat was het ook. Daarna, naarmate ik langer thuis zat en rust kreeg, was er weinig meer te zien.

Dat betekende als mensen vroegen hoe het met me was, of waarom ik niet werkte, ik dat moest gaan uitleggen. Dat vond ik echt heel lastig, een zwaktebod. Want ik had altijd gedacht dat ik alles wel aankon, dat het mij nooit zou overkomen. En nu moest ik gewoon gaan vertellen dat ik al een tijdje thuis was en maar héel langzaam herstelde.

Heel graag had ik toen gewoon zoiets gehad als een gebroken been. Lekker zichtbaar…lekker makkelijk… Lees hier waarom praten zo belangrijk is bij stress of burn-out.

Tijdens mijn herstel heb ik natuurlijk een hoop geleerd, met behulp van een psycholoog, maar o.a. dat het heel goed was om te delen hoe het met me ging. Dat betekende dat ik dat eerst moest leren voelen. Als ik veel eerder aan de bel had getrokken omdat ik had gevoeld en gezegd dat het niet goed met me ging, had ik wellicht die hele burn-out kunnen voorkomen.

Voor mij was dat de omgekeerde wereld. Want juist door het niet te voelen en te zeggen, kon ik doorgaan. Dát was mijn kracht.

Wat ik merkte als ik het deelde met mensen, was dat er mensen waren die hetzelfde hadden meegemaakt, dat mensen oprecht geïnteresseerd waren in hoe het me ging en dat ik hele mooie waardevolle gesprekken kreeg met mensen.

Het delen leverde me iets heel anders op dan ik ooit had gedacht dat het zou doen. (Dat ze me een zeur zouden vinden of meer van die mooie aannames).

Waarom is praten belangrijk:

  • Praten lucht op, het voelt meer alsof je er niet helemaal alleen voor staat. Doe dit vooral met mensen die je vertrouwt. Soms hebben mensen nog goeie tips ook.
  • Je zet de eerste stap naar verandering in. Dat geeft je een stukje regie en controle terug juist in die verwarrende tijd.
  • Vaak wordt er hulp aangeboden omdat je vertelt hoe het echt gaat. En die kun je goed gebruiken in die periode. Daarnaast is het goed om zelf te leren vragen om hulp.

Dus ga in gesprek met vrienden/naasten en deel wat er allemaal met je gebeurt. De veronderstelde veroordeling blijft uit en je zult merken dat het je goed doet.

Wil je weten hoe je zo’n gesprek begint?

Neem contact met me op, dan help ik je daar bij.

www.devitaliteitscoach.com/contact

Deel dit bericht