Gesloopt maar effectief!

Multitasken…ben jij daar ook zo goed in? Meerdere taken tegelijkertijd of afwisselend doen, dat moet wel supereffectief zijn! In elk geval voelt het wel zo. Je hebt in dezelfde tijd meerdere taken gedaan, dus dat geeft voldoening, toch?

Er is best veel onderzoek gedaan naar multitasken en hoe dat werkt in je brein. De conclusie kan ik vast verklappen: multitasken voelt goed maar is verre van effectief, jammer he?! 

Hoe werkt dat dan?

Als je aan een nieuwe taak begint, heeft je brein altijd enig opstarttijd nodig om te schakelen naar deze taak. Dat kost energie. Als je dit veel doet, en dat gebeurt bij multitasken voortdurend, gaat er dus veel tijd verloren met die opstarttijd en dat schakelen tussen taken. Dit kan je tot 40% van je brein-energie kosten. 

De effectiviteit zal, door dit schakelen, afnemen. En vaak blijf je dan zitten met een aantal onafgemaakte taken.

De reden dat je toch het gevoel hebt dat je goed bezig bent geweest komt door iets anders. Elke keer dat je aan iets nieuws begint, komt er een beetje Dopamine vrij in je brein. 

is een stofje dat in de hersenen wordt aangemaakt. Het hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het is ook betrokken bij de beloning van gedrag.

Dopamine wordt niet de hele tijd afgegeven maar komt vrij bij bepaalde handelingen of situaties zoals eten, sporten, verliefd zijn en seks. Als er Dopamine wordt afgegeven krijg je een geluksgevoel. Dit gevoel zorgt ervoor dat je dit gedrag wilt herhalen.

Dus elke keer als je aan een nieuwe taak begint, krijg je even dit geluksgevoel en dat maakt dat je je tevreden voelt en het gevoel hebt dat je goed en effectief bezig bent. De Dopamine afgifte zorgt ervoor dat je het gedrag, het multitasken, wilt blijven herhalen. 

Dit geluksgevoel verwar je eigenlijk met het gevoel dat je kunt hebben als je een taak helemaal volbracht hebt; het voldane, tevreden gevoel.

Samengevat:

  1. De uitkomsten van de meeste onderzoeken op dit gebied zijn dan ook dat je vooral NIET moet multitasken. 
  2. Neem je tijd om 1 taak goed af te maken. 
  3. Belangrijk: als die ene taak een aantal uren duurt; neem dan elk uur een micropauze van 5-10 minuten, zodat je brein zich even kan ontspannen. 
  4. Verwar het geluksgevoel van de Dopamine-afgifte bij multitasken niet met het voldane gevoel van het afhebben van 1 taak. 

Wil je meer info over hoe je je energie beter bewaard?

Neem dan contact met me op

Deel dit bericht