Zet de tijd even stil en geniet langer, zo doe je dat!

De meivakantie zit erop en wat een heerlijke vakantie heb ik gehad! Ik voel me echt blij, opgeladen, minder moe en heb geen stress of stressklachten. En ik heb niet eens heel veel bijzondere dingen gedaan, maar toch heb ik het gevoel alsof ik veel langer vrij heb gehad dan die twee weken. Toen ik me dit bewust werd vroeg ik me af hoe dat kon want het is heerlijk om je zo fijn te voelen. Meer! Meer! MEER!!

Je kent allemaal dat gevoel wel dat sommige dagen en weken werkelijk voorbij vlíegen. Voor je het weet is het weer vrijdag en als je je probeert te herinneren wat je nou precies hebt gedaan in die week – op je werk, thuis, met je gezin/vrienden- dan kun je nog maar een paar dingen bedenken en de rest is blanco. Raar toch?! En waar zijn al die uren gebleven?

Tijdsbesef

Aan de andere kant zijn er ook dagen dat de uren voorbij kruipen. En dan bedoel ik in dit geval niet die uren dat je bijvoorbeeld op de uitslag zit te wachten van een examen, van een diagnose of dat die trein nu eindelijk komt, maar juist uren die langzaam gaan omdat je iets doet wat heel leuk is.

En dat is eigenlijk de crux; Tijdsbesef. Ik heb een aantal dingen gedaan waardoor mijn tijdsbesef anders werd. 

In de psychologie is dit een bekend fenomeen. Eigenlijk speelt je brein een spelletje met je. Om een ervaring of situatie tot zich te nemen en te verwerken heeft het tijd nodig. Maar bij een bekende situatie gaat dit veel sneller dan bij een nieuwe ervaring (omdat dat al eerder herkend 

wordt). De tijd gaat in dit geval voor je gevoel dus langzamer omdat al die nieuwe indrukken verwerkt worden. Bovendien komt de verschillende informatie in verschillende delen van je brein binnen. Dus je kunt je voorstellen dat het even duurt voordat dit bij elkaar gekomen is en er één ervaring van gemaakt is.

Tips

Er zijn een aantal manieren om je tijdsbesef anders te gaan ervaren. Deze tips deel ik graag met je want leven onder tijdsdruk en het gevoel hebben dat de tijd vliegt en je dus tijd tekort komt zorgt voor stress. Ik geef je deze tips aan de hand van mijn eigen meivakantie waarin ik dit aan den lijve heb ervaren. Zo zorg je ervoor dat het voelt alsof de tijd langzamer gaat:

1. Take a break. Plan een weekendje weg of een vakantie. Zelfs al is het maar een dag, even een tripje plannen waarin je dan nieuwe indrukken opdoet is een ideale manier om de tijd langzamer te laten gaan. 

In mijn geval ben ik een weekendje naar Twente geweest samen met mijn echtgenoot, mijn jongste telg en haar vriendinnetje. Een park in een heel mooi natuurgebied met een strandje en bos vol leuke hindernissen voor kinderen (en volwassenen!). We hadden prachtig weer, gezwommen, geklommen, lekker gegeten en niks gedaan; het was heerlijk! Achteraf leek het wel alsof we 5 dagen weggeweest waren.

2. Stap uit je comfortzone en ga iets spontaans doen. Het is heel fijn en vertrouwd, je comfortzone, en je weet precies wat je kunt verwachten. Maar soms kan dat ook bijna saai worden. Doe af en toe eens iets heel spontaans of onverwachts zonder dat je weet hoe het uitpakt. (Ik bedoel hierbij heus geen hele bijzondere dingen als bungee-jumpen). Hierdoor gaat de tijd ook langzamer. Je brein moet je spontane actie volgen en verwerken. Bovendien maak jij deze ervaring veel bewuster mee omdat je iets doet waarvan je de uitkomst nog niet weet. En heel vaak is dit een super leuke ervaring. 

Ik speelde al een aantal weken met het idee om een oude schoolvriendin eens te contacten omdat het mij zo leuk leek om eens samen af te spreken. Als ik aan vroeger dacht waren dat alleen maar leuke herinneringen. We hebben verschrikkelijk veel gelachen en pasten ook op andere manieren goed bij elkaar. Maar ja, stel dat zij helemaal niet op mij zat te wachten? Toch heb ik op enig moment de stoute schoenen aangetrokken en haar een berichtje gestuurd…spannend… En toen stuurde ze een berichtje terug dat ze dat een leuk idee vond! Vlak daarna hebben we met elkaar afgesproken. En we hebben een topdag gehad! We hadden gewoon tijd tekort om bij te kletsen hoe het ons was vergaan de afgelopen 30 jaar. Ook deze dag leek voor mijn gevoel eindeloos te duren, zo heb ik ervan genoten.

3. Do more of what makes you happy. Als je iets doet wat je graag doet, beleef je die momenten vaak veel bewuster en geeft dat je een geluksgevoel. Daardoor lijkt de tijd veel langer te duren. Dingen die je een geluksgevoel geven blijven trouwens sowieso ook meer vooraan in je geheugen hangen, dus daar kun je eerder bij en als je er aan terugdenkt, word je daar weer even blij van. 

Op Hemelvaartsdag had ik een optreden met mijn akoestische band. Het leuke aan dit optreden was dat het op het terrein van een boerderij was vanwege Polderdag. Wij speelden in een open stal, waarin naast ons een pasgeboren kalfje stond, hoe leuk is dat?! Er kwamen de hele dag mensen af en aan per fiets om daar te kijken, naar ons te luisteren, kaas te kopen etc. En wij speelden daar onze muziek. Van muziek maken word ik altijd heel erg blij en dan nog op zo’n locatie met zoveel enthousiaste mensen, wat wil je nog meer? Voor mijn gevoel duurde die paar uur een hele dag.

Er zijn natuurlijk nog meer tips die de tijd langzamer laten verlopen en er zijn ook tips te bedenken speciaal voor jou; op maat dus!

Ben je hier nieuwsgierig naar of wil je meer informatie over hoe je weer blij wordt en je je stress(klachten) verminderd?

Neem vrijblijvend contact met me op, ik vertel je graag meer.

Deel dit bericht