Hoe begin ik met mediteren?

“ Meditatie? Ik?”. “Hmm…Beetje te zweverig voor mij en bovendien heb ik daar echt geen tijd voor, ik heb het écht te druk”. Dat was mijn reactie een paar jaar geleden toen een vriendin aan mij vroeg of ik wel eens mediteerde, toen ik in een stressvolle periode zat. In feite liep ik weg voor alles, het was een excuus. Ik was bang voor ‘nietsdoen’ of zomaar even zitten.

Stel je voor dat er van alles naar boven kwam. Eigenlijk stopte ik daardoor juist dingen weg, waardoor spanningen en stress in m’n lichaam juist toenamen en ik niet helemaal mezelf kon zijn. Tegenwoordig doe ik het regelmatig en vind ik het juist fijn; simpelweg gaan zitten en me bewust worden van m’n gevoel.

WAAROM MEDITEREN?

We hebben het vaak druk met afspraken, werk, zorgen, maar ook met leuke dingen, waardoor we niet met onze aandacht bij het moment zijn, maar de druk al ervaren van wat er gaat komen of de stress van wat geweest is. Zonde, want het enige moment waarop je iets kunt doen of ergens van kunt genieten is NU.

Mediteren helpt je hierbij. Het helpt je om je bewust te worden van de ronddwalende gedachten in je hoofd en je aandacht weer terug te brengen naar dit moment. Meditatie heeft steeds meer z’n weg gevonden in onze maatschappij. Een deel van de mensen weet nog niet precies wat het inhoudt, maar voor steeds meer mensen is het niet meer weg te denken. Zelfs verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen op de positieve effecten van meditatie.

POSITIEVE EFFECTEN VAN MEDITEREN

• Een verhoogd concentratievermogen

• Een positiever zelfbeeld, gelukkiger

• Een verhoogde focus

• Minder stress,angst en haast

• Sterkere ontwikkeling van je intuïtie

• Tegenslagen voelen niet zo zwaar

• Minder lichamelijke en psychische klachten

TIPS OM MET MEDITATIE TE BEGINNEN:

1. Kom gemakkelijk zitten. Dit kan in de kleermakerszit maar kan ook prima op een stoel met een rechte leuning. Zorg ervoor dat je rug recht is, schouders laag en je hoofd iets schuin naar beneden.

2. Vervolgens sluit je de ogen en wordt je je bewust van je ademhaling. Je hoeft er niets aan te veranderen. Alleen maar proberen met je aandacht bij je ademhaling te blijven zoals die komt en gaat. Je zult merken dat dit lastig genoeg is in het begin.

3. Merk je dat er toch gedachten voorbij komen, breng je aandacht dan rustig, zonder jezelf te veroordelen, weer terug naar de ademhaling. Zeker als je begint met mediteren, is dit heel normaal. Je bent je er nu van bewust dat je gedachten voorbij kwamen dus dat is al een mooie stap.

4. Als je start met mediteren en je er nog niet aan gewend bent, is het goed om het rustig op te bouwen. Begin met 5 minuten en bouw het langzaam uit.

5. Het is normaal dat het de ene dag makkelijker gaat dan de andere. Geef het niet op maar hou vol, juist door regelmatige oefening leer je mediteren, wordt het steeds makkelijker en ga je er zelfs naar verlangen.

Deel dit bericht