Detail-geneuzel

Gisteren is mijn broer getrouwd, met mijn -nu echte – schoonzus. Het was een prachtige dag. Maar vooral het moment dat zij hun beloftes uitspraken en elkaar het ja-woord gaven was ontroerend mooi ❤️.

En ze zijn al een aantal jaren samen, hebben een stel mooie kinderen dus de woorden die ze naar elkaar uitspraken waren geen loze woorden, ze zijn al heel wat jaartjes een goed team, in goede en slechte tijden. De rest van de dag was heerlijk relaxed met veel zon en een leuke invulling.

De rest van de dag…..dat waren natuurlijk ‘de details’ van de huwelijksdag. En wellicht is daar nog de meeste stress om geweest. Wie vraag je, hoe groots wordt het, wat gaan we doen, wat willen we wel en niet, en zijn we het samen eens over alles. Een aantal van ons kent dit traject van tevoren vast nog wel, bij de een begon dat een jaar van tevoren, bij de ander een paar maandjes hooguit, maar herkenbaar is het vast en zeker.

En hoe normaal is het voor de meesten van ons, om je soms totaal te verliezen in de details die bij een grote beslissing horen? Terwijl de keuze die je hebt gemaakt soms in a split second gemaakt was. Dan komen daarbij allerlei praktische regeldingen of gedachten die ervoor zorgen dat je je ineens druk maakt om zaken.

Herken je dit?

Ik in elk geval wel. Ik ben best besluitvaardig en kan daarna eindeloos verzanden in detail-geneuzel. Tot ik het zelf in de gaten krijg en mezelf tot de orde roep omdat het om het grote geheel gaat. Dus dan zet ik die helikopterview aan en ga weer boven de details hangen. En gek genoeg, lijken die dan ineens helemaal niet meer zo belangrijk. 

Dus waar kies jij eigenlijk voor? Blijf je je druk maken en krijg je last van stress omdat je in de details blijft hangen? 

⇢Neem dan even afstand -vaak helpt het om letterlijk even uit te stappen, dus even naar buiten te gaan bijvoorbeeld – en kijk weer even naar de essentie, waar het allemaal om ging. Je zult zien dat je dan weer een stuk rust voelt. Want de essentie, daar ging het tenslotte om.

Wil je een keer sparren over hoe je uit het detail-geneuzel blijft en je stress verminderd? Of wil je een 
coachingstraject volgen? Of wil je graag meer info hierover? Klik op de links of neem hier contact met me op.

Deel dit bericht